De naïviteit van de huidige remedies

Als je het nieuws mag geloven gaan we echt barre tijden tegemoet. Economisch zullen meer mensen het moeilijk gaan krijgen. En ecologisch gaan we ongekende tijden tegemoet. En dan de huidige koers die we met z’n alle varen. Wat een horken aan het roer! Zeker als we zien hoe men omgaat met de meest kwetsbare groep mensen in onze maatschappij.

Persoonlijk merk ik steeds weer op dat er bepaalde beperkte overtuigingen zijn over mensen met een bijstandsuitkering of ziekte ect. Wat me ook verbaasd is de naïviteit over de aangedragen remedies. De concepten mbt herstel lijkt me dan ook meer lapmiddelen en zijn ongeschikt om echt fundamenteel iets te doen om werk te genereren.

Als je naar de kern van de problemen kijkt zie je dat er een structuur is ontwikkeld waarin de waardering een redelijk verdienmodel zou moeten kennen. Werkeloosheid zou volgens dit huidige economische model erin verdisconteerd moeten zijn. Echter dat concept werkt niet meer optimaal of beter het is aan alle kanten failliet aan het gaan. Zo blijkt uit de laatste cijfers. En dan helpen de voorgestelde kortingsconcepten als korten op emnsen die uitkeringen hebben om werk te stimuleren ook niet. Ze zijn dom, kortzichtig en bovendien denigrerend voor die mensen die in die situatie verkeren.

Overigens de ideeën over dit huidige economisch stelsel komen nog uit het tijdperk van Adam Smith’s lees “The Wealth of Nations”. En voor de duidelijkheid hij stierf in 1790. De begin periode van het industriële tijdperk. De periode waarin wij nu leven is het einde van het post industriële tijdperk met een overlap van het begin van de kennis en informatie tijdperk. Hierdoor spelen onder andere het belang van een veranderend gebruik van resources zoals energie en menskracht een hele grote rol in de productie van alles.

En daar zit nu, in mijn beleving het probleem, als je kijk waar mensen die in de fuik, het vacuüm van het systeem zijn beland door of te kort aan onderwijs, ziekte of pure pech.

In mijn beleving kan werkgelegenheid met redelijke goede verdienmodellen weer gecreëerd worden als we ons inderdaad meer focussen op concepten die aangedragen worden vanuit de “blue ocean strategy”.

En als onderwijs er meer vanuit zou gaan dat kennis voor iedereen toegankelijk is en dus meer een “kennishub” wordt, waar mensen zichzelf kunnen verbreden onder begeleiding van coachen en docenten. Dan zouden meer mensen meer kennis en vaardigheden krijgen en persoonlijk autonomer kunnen anticiperen op de vraagstukken die ze tegenkomen.

Want laten we wel wezen de vraagstukken die er nu op economisch, ecologisch en maatschappelijk niveau liggen worden niet opgelost door het kennis niveau dat er nu aanwezig is bij de meeste mensen.

En in deze is mijn overtuiging dat leren ook werken is en werken leren. Vandaar dat mijn voorstel voor een ieder die in de bijstand is, of welke vorm van uitkering dan ook ontvangt in de gelegenheid gesteld zou moeten worden om onderwijs te volgen.

En ja dat kost geld, maar dat is er wel een die fundamenteel een bijdrage gaat leveren aan de economie van morgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s