Leren is werken en werken is leren

Over welke vorm van intelligentie hebben we het tegenwoordig als er gesproken wordt van genoeg van de zesjes cultuur? EQ, IQ of over hoe iemand leert of kennis tot zich neemt? De kennis formule is overigens de formule K=f(I*E*V*A) Kennis is een functie van informatie, ervaringen, vaardigheden en attitude” (Matthieu Weggeman). Kennis geeft dus richting aan het handelen. En dan de passie en de wil die iemand heeft om vaardig te worden, gecombineerd met de kansen die iemand krijgt of neemt maakt ook uit waar iemand terecht komt.

En dan onze huidige kijk op werk, met alle respect voor hoe het nu is, inderdaad er zijn nu minder banen. Die waarneming heb ik ook gemaakt. Je zou je ook de volgende vraag kunnen stellen namelijk binnen welk economisch systeem zit het? Het post industriële of in de nieuwe overgangsfase?

Geld verdienen is een kwestie is van resources uitwisselen. En deze komen weer indirect voort uit ons gebruik en de keuze van energie. Ter informatie, daar ligt dus een gigantische markt. Lees anders eens het boek van Arnold Cornelis, De vertraagde tijd. ik kreeg het onlangs en vond het bijzonder inspirerend.

Het gaat in mijn beleving, als het om die werkgelegenheid van morgen gaat dan ook om die directe en indirecte keten te doorbreken. De vraag is dan infeite niet alleen of we voor de korte termijn genoeg werkplekken hebben. Maar ook voor morgen. Zo als het er nu uitziek zal dat niet meer gebeuren. Het blijven willen teren op die verouderde economisch gebaseerd energie keten is net zo naïef als de kikker die in het warme water langzaam gekookt wordt.

Het UWV/ bijstand ect. heeft in deze dus wel een hele belangrijke regie functie maar is aan het rondzeulen met mensen die op een bijna failliete markt competitief en onderscheidend moeten zijn. Zelfs op LBO niveau wordt dat van hun gevraagd. Dat is in mijn beleving onder andere het bewijs dat het systeem niet meer werkt en dat het de decadentie van het oude systeem weerspiegelt.

Wat hierdoor pijnlijk wel elke dag duidelijk wordt, met alle respect voor hen die er werken, is dat het bestuur van de organisatie visieloos is. Of beter hun Master of Science of MBA opleiding heeft hen nog geschoold op de oude leest.

En dat is nog een veel groter probleem. Verouderde economische overtuigingen, gestuurd door enthousiaste hard werkende mensen die door hun “onkunde” het land de kop kan gaan kosten.
Hoe lastig het ook is, we zullen, willen we in een leefbare wereld blijven leven met z’n allen zowel economisch (oa bancair), ecologisch en sociaal maatschappelijk innoveren.

En ik begrijp ook wel dat de directe concrete zaken veel meer de aandacht vragen. Dat is logisch. Maar als we met z’n allen in de achteruitkijk spiegel blijven kijken en zo de toekomst in blijven gaan, komen we er ook echt niet.

Het maakt dan niet uit welke politieke kleur iemand heeft, er is nu betrokkenheid, passie en lef nodig om de huidige problemen bij de wortels aan te pakken.

En werken aan de wortels is niet blijven aanrommelen bij de symptomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s