De zaak is allang out of control

Naar aanleiding van http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/De-zaak-is-allang-out-of-control.xml#readmore_reacties

“De zaak is allang out of control”  zou ik graag nog iets eraan willen toevoegen, namelijk dat als we naar de onderliggende aspecten van het kernwoord controle kijken, dat woord in het verlengde ligt van beheersen. En z’n oorsprong kent rond de periode eind 18e eeuw, toen de industriële revolutie z’n eerste  financiële, ecologische en cultureel-maatschappelijke besturingssystemen en mechanisme moest gaan uitwerken. (the Wealth of Nations van Adam Smith, gepubliceerd in 1776)

De perceptie over controle en hoe we hierover met z’n allen tot op heden denken komt voort uit die begin periode. Uit die periode stamt ook de huidige kernovertuiging mbt ons financiële systeem. In de loop van de tijd werd het concept dominant en werd winst een wezenlijk onderdeel dat vaak ten koste van alles geprefereerd werd. Een mens was een gebruiksvoorwerp, wetende dat de opkomende industrieën nog steeds vanuit deze beleving zo over mensen en hun resources denken, laat ook zien hoe dominant deze overtuiging in ons wereld beeld is geworden. Inmiddels weten we ook dat door de voortgang van de techniek de besturingssystemen wel geherstructureerd zijn maar met een fundament dat in de kern niet veel afwijkt van de begin overtuiging van toen het dominante systeem geïnitieerd werd.

En doordat de huidige financiële, ecologische en cultureel maatschappelijk issues vaak verouderde besturingsmechanismen kennen, is de klok terug draaien door sociale systemen en lonen af te breken ten gunste van de competitie richting de opkomende economieën dan ook een die op weerstand stuit. Zeker in een maatschappij die gekenmerkt wordt door een informatie en kennistijdperk. Dit soort acties zijn dan ook typerend voor het type leiderschap waar we het nu met z’n allen mee moeten doen.

“Jede Konsequenz führt zum Teufel”  en de weemoedige overtuiging dat er geen allesomvattende oplossing is, simpelweg omdat niemand zijn of haar verlies wil nemen of erkennen deel ik dan ook niet helemaal. En uw opmerking dat geld momenteel de werking van een splijtzwam heeft  en dat geld het individualisme in mensen versterkt, omdat geld een probleem is geworden van iedereen deel ik dan ook niet helemaal. Geld is in deze het voertuig van het symptoom met alle consequenties van dien.

Als geld inderdaad dat is wat ons tegenhoud om stappen te gaan zetten richting een duurzame, economisch, ecologisch en cultureel diverse maatschappij dan vergeten we met z’n allen dat het ook maar een ruilmiddel is, inderdaad ook een die vaak triggert om de meest vreselijk dingen met onze resources en de mede mensen uit te halen.
Een oplossing zou bijvoorbeeld het basis inkomen voor iedereen kunnen zijn.  Hierdoor zou er al zoveel ongepaste machtsmisbruik van mensen en resources verminderd kunnen worden. Echter het idee alleen al wekt woede op bij hen die diep vervlochten zijn met het oude dominante systeem. Zeker doordat het de verdienmodellen en de status die daarbij horen ondermijnt. Waardoor  dit toch goeie concept nog heel wat hordes te nemen heeft.

Omdat die besturingsmechanismen achter geld vele malen complexer zijn kan het geheel, in mijn opinie dan ook niet gevat worden in één oplossing of in één of meerder scenario’s.

Vanuit een mindmap zou die de complexiteit met alle factoren mogelijk wel bij elkaar gebracht kunnen worden. Maar op dit moment zie je enkel lineaire scenario’s die als A niet werkt we dan maar naar scenario B moeten kijken ipv dit zijn de issues en bekijk ze interactief. vandaar dat ik pleit de complexe zaken die ten grondslag liggen aan de problemen via een interactieve mindmap, het liefst keten geïntegreerd online inzichtelijk te maken.

De makers van zo’n mindmap zijn dan van groot belang, te weten dat zo’n groep voldoende divers moet zijn om tot een goeie omvang van alle issue rondom die verouderde dominante systemen te komen. Een van de uitgangspunt en voorwaarden is zeker dat men elkaars verschil moet kunnen verduren. En dat laatste is iets waar men wereldwijd weinig ervaring mee heeft.
De complexheid van die dynamiek wordt in bijna geen enkel onderwijs systeem onderwezen. Want de betekenis van diversiteit verduren gaat echt veel verder dan enkel op ras, geloof of gender gebied de poppetjes bij elkaar brengen of elkaars politieke uitgangspunt respecteren. te weten dat wereldwijd vrouwen en minderheidsgroepen nog steeds maar een klein onderdeel vormen van de besturing rondom de macht die directe besturingsmodellen aansturen. Alleen daar al is “winst’ te behalen.

En iedereen die zich een beetje verdiept in de complexiteit van de lopende issue’s merkt al snel op dat de dominante systemen, die de financiële (economische), ecologische en cultureel-maatschappelijke crisis wereldwijde veroorzaken, niet vanuit de onderlinge communicatie voortkomen maar door de voorziening van energie. Ook daar is “winst” te behalen, er zijn ideeën en alternatieven genoeg om mbt duurzamere energie gebruikersmodellen. Waarom gaat daar geen tijd en geld naar toe? De beslisser wordt de gebruiker, waar dan ook meer autonomie en kundigheid van verwacht wordt.

Vandaar dat ik er graag op wil attenderen dat we met z’n allen, maar dan ook echt met z’n allen veel slimmer en vaardiger moeten gaan worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s