Polarisatie en het verschil leren verduren!

VK 29/12/11 p28 Yrrah Stol’s artikel Hoer: scheldwoord van extremisten.

Wat een goed en mooi integer artikel om te lezen. En haar idee dat polarisatie een averechts effect heeft op de maatschappij deel ik niet met haar. Want dat betekent dat de waan van de dag meer effect op termijn heeft, dan nu leren het  verschil te verduren.

Waarom is verschil gaan verduren van belang geworden? in mijn beleving omdat we vanuit een postindustriële tijdperk komen en daar geleerd hebben dat om tot een effectieve productie te komen consensus de enige werkvorm is die werkt.

Op dit moment staan we al met 2 benen in en ander tijdperk waardoor een gedifferentieerde kijk op consensus hoogst noodzakelijk begint te worden en blijkbaar nodig is. Want de kracht van polarisatie bestaat vaak enkel vanuit een zwart / wit en komt dus voort omdat consensus weinig ruimte biedt voor diversiteit.

En verouderd leiderschap wil vaak op concreet vlak alles tot op het hoogste niveau precies zo laten verlopen als bedacht….deels zit daar in een productieproces het succes in..en het blijkt dat industrieën die kennis intensief zijn er veel geld, tijd en resources verspilt worden en er hoge fout marges hierdoor zijn. (binnen onderwijs, zorg, overheid, ect )

Kijkend vanuit de behoefte rondom innovatie en duurzaamheid gekoppeld aan de problemen die er lokaal, regionaal, nationaal, transnationaal en wereldwijd nu voor ons liggen, vragen ze juist dat we de kracht van de diversiteit moeten gaan toelaten. Uiteraard de spanning die daarmee gepaard kan gaan ook. Het managen van die energie die dan vrijkomt binnen de diversiteit is de kunst die nog weinigen begrijpen. Het woord democratie is overigens hier wel op gebaseerd.

Wat heeft de segregatie van vrouwen met economie en productieprocessen te maken?  Kijk er zelf eens na vanuit een totale keten. En neem alles erin mee dat te maken heeft en mogelijk beïnvloed wordt door extremistische geloven. Door segregatie van vrouwen als een belangrijk onderdeel van een levensovertuiging te laten zijn bepaald het ook een werkveld, de vaardigheden en het gedag dat daar weer uit voortkomt. En dan blijkt de kleine groep extremen zich te bedienen van communicatievormen als pesten en treiteren van die genen die anders denken. En op dat moment lijkt me een grens overschreden. Het maakt het gedrag crimineel onder de noemer van godsdienstvrijheid. Dat extremistische opvattingen van welke religie dan ook aangepakt worden zodra deze een bedreiging vormen voor fundamentelemensenrechten.volgens Yrrah Stol ben ik het dan ook geheel mee eens. Ze vormen namelijk wel door hun gedrag wel een bedreiging voor fundamentele mensenrechten.En als dat weer vanuit een gehele keten bekeken wordt, zet het maar eens in een mindmap blijkt het bereik van het gedrag van extremisten toch behoorlijk in de breedte van het dagelijkse bestaan en de perceptie van alle dag te beïnvloeden.

Vandaar dat in mijn beleving polarisatie ook maar een kracht is dat gestuurd wordt door consensus. En dat het beginnen met het verschil maken het verduren van het verschil is. Namelijk door diversiteit ruimte geven en het te managen ervan. Want het zou wel eens die rode draad kunnen zijn richting meer democratie en nieuwe welvaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s