This is broken

Afgelopen periode kreeg ik via TED de bijdrage van Seth Godin’s “This is broken”
http://www.ted.com/talks/seth_godin_this_is_broken_1.html
Het is een absolute tip om te bekijken. Ik heb lang nagedacht waaraan het ligt dat conflicten ontstaan. Zeker als er gepolariseerd wordt. Het boek “Polarisatie, bedreigend en verrijkend” inspireerde me om iets met mijn eigenwijsheid te doen. Zeker als het gaat om een bijdrage te leveren aan een leefbaardere maatschappij waaraan iedereen mag deelnemen. Het Thema “This is broken” wordt een vast onderdeel van mijn blog omdat elk systeem zijn eigen gedrag veroorzaakt en je in deze maatschappij al snel in meerdere systemen en netwerken al dan niet een product afneemt. Hierdoor kan het zijn dat je last kunt krijgen van het systeem of het netwerk dat eigenlijk niet meer werkt. Je kunt dan zelfs uitgesloten, beledigd, geïntimideerd en of benadeeld worden.

De afgelopen periode heeft me doen beseffen, dat wanneer mensen in een zelfde systeem geplaatst worden, mensen hoe verschillend ook, ze over het algemeen gelijksoortige gedrag en of resultaten produceren. De vraag is dan als je in conflict komt met mensen uit een systeem of dat conflict aan je zelf te wijten is of dat de gene die vanuit het systeem werken gevangen zijn in hun systeem of in hun denken en dat men eigenlijk iets doet wat vanuit het systeem ingeregeld is? Dat wil niet zeggen dat het daarom dan maar geaccepteerd mag worden, toch?

Persoonlijk ben ik er ook van overtuigd dat we vaak meer bij machte zijn structuren waarbinnen we werken dat we die kunnen veranderen. Juist door dat waargenomen kan worden, dat iets niet meer werkt zijn we onvoldoende of misschien wel onjuist geïnformeerd. En kunnen we de gehele keten waarin we zitten niet overzien. Het lijkt er dan ook op dat de macht van de structuur en de reikwijdte van een mogelijke verandering invloed kan hebben op het gehele netwerk. Op dat moment kan “een vlinderslag” een orkaan veroorzaken. Het individu dat de weerstand oproept is dan in de ogen van de genen die zich in het systeem genesteld hebben onterecht recalcitrant.

Omdat we in de huidige maatschappij, een kennis en informatie tijdperk gecombineerd met een wereldwijde financiële crisis, voor uitdagingen staan wil ik graag duurzaam vanuit mijn competenties en kwaliteiten een steentje bijdragen aan het signaleren wat niet meer werkt, om zo groei te stimuleren. Vandaar mijn intentie via dit blog “this is broken”, hopelijk zonder iemand in z’n hemt te zetten ;-), awareness te genereren.

Deze inspiratie komt voort uit het feit dat ik in het verleden te veel in gebeurtenissen dacht. Structureel en systeemgericht denken lijkt het gehele perspectief te veranderen en draagt in zichzelf al oplossing aan. Voor de diverse conflicten in het verleden geeft het mij het vermogen om te veranderen. Vandaar dat ik graag refereer naar Peter M. Senge’s boek de “Vijfde discipline” en citeer ik de wijze woorden van Walt Kelly’ Pogo. “We hebben de vijand gezien en het zijn wij”

De vraag is of het denken in vriend en vijand ook niet een onderdeel is van een systeem dat “broken” is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s