Doodlopende stegen

Goh, wat sneu dat grootmachten door middel van Interpol Julian Assange, van het toneel willen vegen. Is er dan op dit moment echt niemand die de schade zakelijk kan managen? Of op een of andere manier bij machte is de voordelen van dit alles te zoeken?

Blijkbaar zitten we in een transitie periode waar het oldboys netwerk tegen zijn eigen grenzen aanloopt. Het verwijderen van iemand of het laten verdwijnen van informatie lijkt voor overheden de meest voor de hand liggende oplossing. Lijkt zo…uit de praktijk weten we toch dat het niet werkt.

Door naar het gehele systeem in plaats van naar de gebeurtenis te kijken, merk je pas op dat wat er eigenlijk gebeurd een “natuurlijk” onderdeel van onze hedendaagse werkelijkheid is.

Het aanhalen dat er mogelijke slachtoffers komen van de vrijgekomen informatie is op dit moment een van de gereedschappen om de waarheid over hun handelen te maskeren. Hoeveel slachtoffers er door hun handelen al gevallen zijn worden niet genoemd. Door dit argument publiekelijk als rede te gebruiken, om de actie van Wikileaks te criminaliseren, wordt de lezer moreel gebombardeerd en voelt deze bijna het bloed aan de eigen vingers kleven. Deze retorisch taalkundige methodiek is een strategisch gereedschap om de vijand knock-out te slaan, als je er niet doorheen durft te kijken. Want de lezer wordt door het inzicht moreel aangesproken, alsof men dan bloed aan zijn handen zou hebben door de informatie die vrijkomt. Die communicatiecultuur van meesters en knechten komt voort uit begin 1800, het industriële tijdperk. Daar wist de baas het altijd beter.

Inmiddels is het 2010 en leven we in een kennis en informatietijdperk waar een netwerkmaatschappij zich openlijk en zichtbaar zich begint te vormen. Door bewust te worden dat zaken niet oneindig zijn, dit met alle consequenties van dien voor de oude niet werkende systemen kunnen we nu voor het eerst door de vrijgekomen informatie achter de schermen mee kijken, persoonlijk krijg ik de indruk dat de politieke industrie nog wel wat kan professionaliseren. En dan te weten dat de mensen die nu zo op hol slaan, om Julian Assange en Wikileaks van het toneel af te halen, de mensen zijn die de huidige wereldcrisis moeten gaan managen en oplossen. Ik begin er steeds meer aan te twijfelen of ze daar wel capabel voor zijn. Hopelijk leren ze iets van alle feedback die ze nu krijgen.

Het lijkt er op dat men in z’n geheel niet om kan gaan met de confrontatie dat zaken transparanter moeten worden. Inmiddels moet men toch weten dat dit inherent is aan dit tijdperk! Het is een van de vervelende effecten voor hen die er niet aan gewend zijn. En het is ook niet meer te stoppen. De wikileak’s van de toekomst zullen van de fouten leren en nog beter de volgende keer ten tonele verschijnen. De kans dat men dan nog geavanceerder te werk gaat is dan vele maler groter. Daar hoef ik geen statistiek examen voor gehaald te hebben om dat te kunnen bedenken. Het is blijkbaar een organisch systeem dat blijkbaar één missie heeft. Lekken van informatie uit systemen die “stuk” zijn !

Of je politiek links of rechts denkt, het is een netwerk maatschappij en er is genoeg plek, ook voor anders denkende. Vandaar dat ik Powned feliciteer met hun courage. Stoer 😉

(http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2010/12/rutte_wikileaks_schadelijk_maa.html )
dat had ik niet van ze verwacht. Staan ze nu ook op de hit list van de AIVD of Interpol?

De juiste stappen zetten waardoor er weer nationaal en mondiaal welvaart gegenereerd wordt lijkt me nu prioriteit nr. 1. Alle resources die nu verspilt worden om de beerput dicht te timmeren kunnen beter besteed worden aan onderwijs, innovatie, werkgelegenheid, cultuur en het bedrijfsleven. Excessen zoals aanzetten om iemand te willen vermoorden, verwijzen naar onmacht en naar praktijken van de vorige eeuw….dat is toch ook niet wat we willen. In zo’n maatschappij gedijt uiteindelijk toch niets, toch?

Eigenlijk zouden we Julian Assange en alle vrijwilligers moeten bedanken. En jammer voor de diverse ego’s die zo gekwetst zijn “learn from it and get over it”!

Wikileaks, op dit moment gerepresenteerd en aangestuurd door Julian Assange, legt wel een mentaliteit en systeem bloot dat eindigt in een doodlopende steeg. Lijkt me dat we die weg niet verder willen vervolgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s