Over de zorgketen gesproken ….

Hoe prikkelend is het betoog van Cora op haar blog met de titel

“De een zijn dood is de ander zijn brood”

Hierbij mijn  reactie op Cora …. want het is fijn dat er mensen zijn die kritisch durven te kijken naar wat er gaande is. ter inspiratie lees haar blog http://corapostema.blogspot.nl/2013/10/de-een-zijn-dood-is-de-ander-zijn-brood.html?showComment=1381078897800#c5740581579286546966

P1010936

En Cora, dank je wel voor dit kritische en scherpe betoog rondom de invloed van de zorg, zijn systemen en de politieke ambities van de huidige partijen. Vanuit de Vrouwen Partij merken we op dat er niet alleen weeffouten rondom de bedrijfsmodellen binnen de zorg aanwezig zijn. We zien ook dat er vanuit de zwaar verouderde economische patriarchen verdienmodellen er uitgangspunten gecreëerd worden die zo rol bevestigend zijn dat het de gelijke toegankelijkheid tot zorg beperkt. Met alle gevolgen van dien. Dan hebben we het nog niet gehad over de positieve impact die het basisinkomen op de gehele maatschappij gaat hebben. Vanuit de Vrouwen Partij zien we dat het Invoeren van een basisinkomen een bijdrage gaat leveren aan een gelijktoegankelijke samenleving, die ambtelijke willekeur gaat beperken. Het onvoorwaardelijk inkomen tot €12.000 is er voor iedereen die geen inkomen heeft. Waarin mensen vanuit een Persoonlijk Ontwikkelings Plan binnen een peer-to peer omgeving een nieuwe eigen financieel onafhankelijke toekomst kunnen gaan opbouwen. Samenleven, delen en werken tot een bedrag van €20.000 bruto krijgt een specifiek belasting voordeel. Enfin, meer hierover zodra de site online is.

Wat wij zien is dat politiek gearriveerde partijen samen met de zorgverzekeraars zoals conglomeraten als de Achmea’s van deze wereld in NL ineens de bedrijfsrisico’s bij vrouwen willen neerleggen, hoe triest is dat? Het valt ook op dat er in z’n geheel niet gesproken wordt over de infrastructuur en de toolings die nodig zijn om tot die participerende samenleving te komen. Nee, in onze perceptie lijkt het er meer op dat er weer een gewiekst verdienmodel van stal gehaald is om dat wat eigenlijk op sterven na dood is alsnog lucratief te maken.

Wat wij ook zien is dat met de huidige inzet van dit kabinet men versnelt bouwt aan een klassenmaatschappij, waarin er winnaars en verliezers zullen zijn. Iedereen die niet binnen het zorgproductiemodel past zal buiten de boot vallen. Wederom met alle gevolgen van dien. Want wat als je geen eigen heup kan betalen of door dat het leven gaat zoals het gaat dat medicijn niet meer kunt kopen? Die kant gaan we wel op met inzet van de VVD, D66, CDA en nu de PvdA. En zoals iedereen die nu al vanuit de statistische modellen kijkt, die weet ook al dat dit tot een zorg systeem leiden dat op termijn niet meer voor iedereen toegankelijk is. Dit winners model hongert zich zelf namelijk uit. Met als gevolg dat er zo’n onderlinge concurrentie gaat ontstaan waardoor de meest basale diensten er al als een luxe gaan uitzien. En let op dit is enkel een probleem dat voortkomt uit het feit dat in ons zorg systeem dat hele specifieke winnaars verdienmodel het vertrekpunt is. Terwijl als er gekeken wordt vanuit investeren in een infrastructuur die de gelijke toegankelijkheid tot zorg bereikbaar houdt, zal er minder winst gegenereerd worden, maar is er een systeem geïmplementeerd dat divers is en kan het zichzelf steeds verbeteren. En kan er door de groep mensen die daarin werken de ruimte genomen worden om de daadwerkelijke systeem- en weeffouten binnen de gehele zorgketen op te gaan pakken. Wat er weer toe gaat leiden dat de huidige steeds grotere perversiteit binnen de zorg gaat omslaan in inzicht. Waardoor mensen weer terug kunnen naar de kern van het vak.

Laten we zeker ook niet onderschatten hoe complex en kwetsbaar het geheel is, een “one size fits all” oplossing zou niemand recht doen, ook niet de Farmacie en de overige betrokkenen in de zorgketen.

Want met alle respect voor de mantelzorgers van deze tijd, niet iedereen is geschikt om dat werk te doen. Alleen al omdat het femanisme, zoals laatst een bevlogen man het noemde, geheel buiten schot blijft in de gehele discussie rondom de zorg. Alleen maar omdat mannen werken en vrouwen zorgen.

Ook in onze perceptie is de betaalbaarheid van de zorg en de zorg rondom de zorg een complex en ingewikkeld moeilijke materie. Daarom is moet volgens ons ook de gehele discussie vanaf de kern en de basis bekeken gaan worden. Het wordt dan ook een moeilijk verandertraject. om heel veel redenen. Daarom is er eerst vanuit de politiek een visie nodig

Daarom willen wij dat zorg en de zorg om zorg vanuit onderlinge samenhang bekeken gaat worden. Van uit de Vrouwen Partij zien we de onderlinge samenhang en de problemen in de zorg oa voortkomen door de stereotypering van wat mannen en vrouwen in onze Europese maatschappij al dan niet moeten en kunnen doen. Wij zien ook bijvoorbeeld de samenhang van voeding en zorg en hoe de huidige voedingsindustrie door oa hormoonverstorende middelen een bijdrage levert aan een verzieking van onze westerse samenleving. Of doordat er een nog steeds elitaire kennisdeling binnen de zorg gaande is, zorgverleners en zorginstanties die door een autoritaire positie in te nemen ook een eenzijdige verantwoording geven aan iedereen die in de zorgketen afhankelijk van hen is. Hoe pervers is dat? Want het is nog steeds dat zorgverleners geen inspanning tot resultaat hoeven te leveren. Alleen dat al is de kat op het spek binden om te blijven doen wat men altijd al gedaan heeft, toch? Gecombineerd met de impact die de zorgverzekeraars hebben doordat men de marktwerking binnen de zorg aanjaagt, om die gewenste winsten voor hun aandeelhouders te genereren, maakt dat dit nu al zichtbaar ten koste van de werkelijk zorg gaat. En heel duidelijk ten laste van de zorgverzekerden gaat, die met toenemende moeite nog hun zorgpremie kunnen betalen.

Dan hebben we het nog in z’n geheel niet gehad over wat te doen met de mensen die hun verantwoordelijkheid binnen het systeem rondom de beleidsuitvoering niet nemen? Kortom de zorgsector kent zoals je ook opgemerkt hebt vele perversiteiten. En wij hebben de ambitie dit de komende periode politiek wel te gaan benoemen. Daarom kom je een voorbeeld mbt een systeem-en of weeffout in de zorg tegen, mail het ons via info@vrouwenpartij.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s