Over democratie gesproken

Schermafbeelding 2013-02-13 om 09.34.39

Gisteren was ik op uitnodiging van Diederick Samsom en Hans Spekman bij een bijeenkomst van de PvdA (hoofdkantoor Heren gracht 54). Diederick was er niet ivm de politieke ontwikkeling in Den haag in plaatst daarvan kwam Matijn van Dam.

Even voor de setting er waren ongeveer 30 mensen aanwezig waarvan 4 vrouw.

Laat ik direct naar het moment gaan dat ik ben opgestapt. Want het feit dat Hans Spekman als enige zo nu en dan opstond en gesprekken afkapte werkte verbazingwekkend goed. Goed voor hem. Een tweetal keren keek ik met verbazing naar zijn verouderde management trucjes hoe hij even duidelijk maakt wie hier de baas is…. Over democratie gesproken …. Subtiel maar doeltreffender in deze tijd kun je vanuit die positie die Hans bekleed mensen niet beter intimideren om je zin te krijgen ….

Enfin.  Nadat een sociale raadsvrouw uit Voorburg had aangegeven dat ze boos was over hoe de regels mbt de bijstand voor jongeren uitgevoerd werden. En hoe ze dagelijks ziet hoe jongeren in de problemen komen omdat iedere gemeente incl. ambtenaar de wet naar eigen inzicht uitvoert. En hoeveel schade dit op persoonlijk niveau bij individuele mensen aanricht. Haakte ik aan en gaf aan dat ik me boos maak over hoe visieloos, elitair, regentesk en oldschool de PvdA  een kijk heeft op werk en niet werken heeft. Dat men in de uitvoering conservatief is en dat dit in de praktijk  “van wie niet werk zal niet eten ” iets is dat nog uit de vorige eeuw komt. Want bij een paar honderdduizend gezinnen zijn de koelkasten leeg, hebben kinderen geen perspectief en worden mensen gecriminaliseerd omdat ze in de bijstand terecht zijn gekomen.
En doordat “van wie niet werk zal niet eten ” door het Nederlandse en Europese parlement behoorlijk serieus genomen wordt maak ik me zorgen over de gevolgen ervan.
Wat ik aangaf was dat er op dit moment er bijna meer dan 600.000 mensen al dan niet in de WW of bijstand zitten. Door de huidige inrichting van werkgerelateerde rechten  (WW) zal de bijstand volgend jaar oplopen naar over de 600.000 mensen in de bijstand. Met alle economische, maatschappelijke en persoonlijke gevolgen van dien.

Want in een nieuwe economie investeren dat doet dit kabinet niet. Enfin om mensen gelijke kansen te geven moeten we de bijstand, de AOW, de studie financiering en de mensen die nu oa als ZZPer zonder inkomen zitten een basisinkomen geven. De kans om toe te lichten dat dit ook de kafkaiaanse bureaucratie kan oplossen kreeg ik niet. Want Hans onderbrak me ….

Hans wat ik dus nog krijt wilde het huidige sociale beleid komt uit de vorige eeuw en de sociale factor van de PvdA is blijkbaar conservatiever dan we met zn alle dachten door dat het gebaseerd op gelijkwaardigheid. Om “gelijkwaardigheid” als grootste goed te zien binnen de politiek is buiten dat het onjuist is ook zo’n doodlopende weg. Alle financiële  lijken daarop gebaseerd te worden en dat maakt dat mensen in de praktijk nog meer voelen dat niemand in Nederland gelijkwaardig is. Een gênant  voorbeeld van de ongelijkheid tijdens deze korte avond voor mij was als de psycholoog in de groep viel over het feit dat er spelfouten zaten in de Staatscourant en dat hij zelfs niet meer wist hoe hij de opgelegde regels van vergoedingen moest door vertalen aan zijn cliënten.

Hans waarom wordt er door dit kabinet en met name door de PvdA niet in mensen geïnvesteerd? Waarom wordt er niet in gelijk mogelijkheden geïnvesteerd? Dat zou namelijk een totaal ander financieel verhaal worden als men dat als uitgangspunt zou nemen. Mensen in Nederland hebben wel in mijn beleving recht op gelijke mogelijkheden. Echter door de kafkaiaanse situatie in Nederland worden mensen die in de bijstand zitten gecriminaliseerd. Waar is een visie op werk en waarom wordt er niet in een nieuwe economie (circulaire economie)  geïnvesteerd Wat maakt dat dit kabinet dat niet doet? enfin….

Toen Martijn van Dam zijn betoog begon  om te rechtvaardigen waarom men doet wat men doet en met een jankverhaal het over de jaren 30 had en dat de crisis nu in zitten die nog veel erger in omvang is dan toen. Knapte er iets in mij.  Ik ben opgestapt … Want wat hieruit bleek niet allen dat dit hele gesprek een grote truc uit de management doos was om alle kikkers weer in de kruiwagen te krijgen maar ook een fars wat meer blijkt is dat de herne van de pvdA in een natte droom leven … De Drees droom, want in hun achterhoofd zo lijkt bijna schrijven ze net als die heren geschiedenis …. Ten koste van wie?

Dat men in mijn perceptie werkgerelateerde rechten zo indamt komt niet door de crisis, dat komt doordat de elite een dominante elitaire visie op de maatschappij heeft waar ze krampachtig vasthouden En iedereen die ze als lastig ervaren kunnen ze inmiddels vermorzelen. Met ontslag en alles wat dan op je afkomt is iets dat vreselijk is. De Media en de cultuur is inmiddels handen van de cijferfetisjisten  en een kritische toon van de dames in de politiek kun je ook niet verwachten want die spelen voor spek en bonen mee….

Hans en Marijn, mensen die van het sociale vangnet gebruik moeten maken worden gecriminaliseerd. Of het nu de ouderen zijn, de jongeren,  studenten, de ZZPer zonder inkomen of mensen in de bijstand …die overigens grotendeels door vrouwen gebruikt wordt.  Realiseren jullie zich dat?

Ik ben opgestapt uit het gesprek omdat weer blijkt dat de heren die nu aan de knoppen draaien visieloze conservatieve elitaire machtsbewuste politici zijn en Hans en Marijn tot die categorie behoren jullie inmiddels toe. Niks Drees, niks den Uyl…. Nederland heeft op dit moment visieloze elitaire machtsgeile politici die mensen die buiten de boot vallen door dat ze jong, oud, ziek zijn of geen werk hebben criminaliseren.  En dat is iets waar ik mijn buik van vol heb. Sorry maar voor mij mag dit kabinet naar huis …..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s