Wie zijn de Lehman Brothers binnen de zorg?

Schermafbeelding 2013-05-20 om 16.16.42

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3443659/2013/05/18/Het-pillenbedrog.dhtml

Juist omdat er binnen de zorg en de invloed van de pharma industrie op gezondheid grote maatschappelijke en zelfs vrouwen vraagstukken liggen, ben ik me er in gaan verdiepen. Er wordt door de industrie al meer dan 60 jaar niet meer geïnvesteerd in onderzoek naar hoe medicatie voor vrouwen lijven werkt. lees maar een de oratie van Angela Maas (Cardioloog UMC St. Radboud)  http://www.umcn.nl/OverUMCstRadboud/NieuwsEnMedia/archief/2013/Januari/Pages/Vergelijkappelsnietmetperen.aspx enfin met alle gevolgen van dien.

En nu Hans van der Linde een huisarts die dus een boekje open doet, een tipje van de sluier licht. En verbanden legt tussen de invloed van het onderwijs en de perverse prikkel binnen de zorg. Hoe het een hand in hand is gegaan met het ander. En hoe er dus een gevaarlijke “blinde vlek” is ontstaan rondom het marktwerkingsconcept/ idee van liberaal Nederland.

Naarst de foute producten van bankiers zijn er dus nu ook echt gegronde redenen om ook naar de invloed van de pharma industrie richting de zorg te gaan kijken. De vraag is wie zijn de Lehman Brothers binnen de zorg? Dat zou ik wel willen weten, want beiden sectoren zorgen voor een maatschappelijke en sociale crisis. En gezien de kosten en dus de graai cultuur van die industrie wordt het tijd dat er een onafhankelijke commissie komt die dit soort zaken gaan herstructureren. Doen we dat niet ….. tja hoe gaat de wereld er dan uit zien?

Met name dat deel van “Het pillenbedrog” als het gaat over de Afhankelijkheidsrelatie raakte me, daarin beschrijft van Hans van der Linde − 18/05/13 de kern van de instandhouding van deze perverse verdienmodellen binnen de zorg. lees even mee…

“Afhankelijkheidsrelatie
In ons land voltrok zich een ontwikkeling die heeft gemaakt dat Nederlandse universiteiten in sterke mate meewerken aan farmamarketing. Het begon allemaal in Rotterdam. In 1987 vergaderde het bestuur van de Rotterdamse universiteitsfondsen waarvan ik een kwart eeuw deel mocht uitmaken. Tijdens het diner na afloop vertelde rector magnificus Alexander Rinnooy Kan dat hij mee had geschreven aan een brochure, ‘Naar een ondernemende universiteit’. Universiteiten moesten de markt op en een ‘derde geldstroom’ genereren, geld uit de private sector, van bedrijven dus.

Die brochure heeft grote invloed gehad op onze universiteiten, vooral op de faculteiten geneeskunde en farmacie. Bij een terugtrekkende overheid kozen veel hoogleraren voor een relatie met de industrie. Een afhankelijkheidsrelatie, welteverstaan. De prijs die de academische geneeskunde daarvoor betaalt, is steun aan farmamarketing. Academici moeten heden ten dage ernstig rekening houden met de vraag of hun uitlatingen de industrie welgevallig zijn. Dat leidt ertoe dat hoogleraren vaak zwijgen als zij zouden moeten spreken en dat zij spreken als zij zouden moeten zwijgen.

Dit vormt een ernstige aantasting van de academische vrijheid, die de farmaceutische industrie in hoge mate vrij spel geeft.”

En direct besef ik ook dat er dus geen Herman Wijffels in deze sector is die zaken ter discussie kan stellen. Dat de invloed van deze industrie zo intens groots is en zo goed en onzichtbaar georganiseerd  is dat er bijna een nieuwe Occupy voor zorg zou moeten opstaan om het scala aan wantoestanden binnen die industrie met z’n verschillende sectoren inzichtelijk te krijgen. Want vanuit de huidige oer conservatieve Oldschool economische politici kun je blijkbaar bar weinig en dus niets van gaan verwachten, zeker als je de effecten optelt van zo’n Afhankelijkheidsrelatie. En met alle respect voor een moedig man als Hans van der Linde, een huisarts, die het zo even op neemt tegen de status quo binnen de zorg en uiteindelijk zet het geen zode aan de dijk. Nederland en Europa heeft dozijnen van dit soort mannen en vrouwen nodig om tot een paradigma shift te komen. En gezien men goeie boterhammen als medicus verdient zal het nest niet bevuild worden…..

Kortom. Hoe zorgelijk is dit dan voor onze samenleving?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s